Kayseri’de Nereler Gezilir? Ne Yenir?

kayseride-ne-yenir-nereler-gezilir
kayseride-ne-yenir-nereler-gezilir

Kayseri, Türkiye’nin en kalabalık illerinden biridir. İç Anadolu Bölgemizin Ankara ve Konya’dan sonra üçüncü büyük kenti ve sanayi merkezidir.  Dünya’nın en eski şehirlerinden biridir. Klasik çağlarda Kapadokya adı verilen bölgede bulunan Kayseri Tuz Gölü’nden Fırat Nehri’ne kadar uzanmaktadır. İpek Yolu buradan geçmektedir. Bir çok uygarlığın beşiği olmuştur.

Kayseri denilince ilk aklımıza gelen pastırması ve mantısıdır. Kayseri’nin en meşhur 5 yiyeceği nelerdir?

  • Mantı

Kayseri mantısının yerini hiç bir mantı tutamaz. Canım çekti, olsa da yesek dediğini duyar gibiyim.  Hele ki bir kaşığa 40 tane sığdıran yetenekli ellerden el yapımı mantı yemek.  Üzerine eklenen salçalı sosun lezzeti, biraz nane ve  yoğurt  eklediğimiz zaman işte o muhteşem Kayseri Mantısı.

  •  Şebit Yağlaması

Tam kıvamında kavrulmuş sebze ve kıymaların kat kat ince hamurların arasında. Kıymalarından arasından yoğurtlar akmakta. Sarımsaklı yoğurt kasesine, her bir katı güzelce daldırıp yemelisiniz ki  lezzeti tada bilesiniz.  Kesinlikle tatmaya değer bir lezzet.

  •  Arabaşı Çorbası

Çorba, içindeki tavuklarla bütünleşmiş olan ve damak tadınıza kesinlikle hitap edecektir. Adını daha önce duymamış olabilirsiniz ama Kayseri’de harika yerlerde bulabilirsiniz. Çorba ilk önce garipsenen bir tat olmasına karşın sonradan benimsenen bir çorba olmuştur.

  •  Pastırmalı Kuru Fasulye

Aman Allah’ım dediğinizi duyar gibiyim. Fasulye ve pastırma ikisi birleşince tabiiki muhteşem bir lezzet. Hele yanında pilav ve kuru soğan olmazsa olmazı.

  • Develi Cıvıklısı

Bazı insanlar etli ekmek diye tanımlasa da siz deneyip karar verin bu güzel lezzete. Kayseri’ye geldiyseniz yemeden gitmeyin derim. Limonla tüketmenizi tavsiye ediyoruz.

Kayseri sanayi anlamında da bir çok gelişme göstermiştir. Özellikle mobilya sektöründe büyük atılımlar yapmıştır. Kayseri’de mobilya üreten bir çok firma var. Türkiye mobilya üretimin yüzde 30’u , ihracatının ise yüzde 20’si Kayseri’den yapılıyor. Durum böyle olunca özellikle Bursa inegöl mobilya sektörünü zorladığı söylenmektedir. İhracat ve üretim nedeni ile Kayseri sektörde ağırlıklı bir konuma sahiptir. Şu an Türkiye genelinde şubeleri olan İstikbal, Bellona, Mondi, Kilim, İpek gibi  markalı ürünler Kayseri’de üretilmektedir. Kayseri Belediyesi gelişen bu sektörü desteklemekte ve çeşitli kurslar vermektedir. Bunlardan bazıları ise Mobilya, Bilgisayar, El Sanatları, Grafik ve Fotoğraftan tutunda yabancı dil (İngilizce,Fransızca, Arapça, Osmanlıca) kurslarıdır.

Kayseri’ye ziyaret ettiğinizde görmeniz gerekenler yerlerden bazılarıda şunlardır.

Erciyes Dağı, Gevher Nesibe Hastahanesi, Hunat Hatun Külliyesi, Forum Kayseri, Kayseri Kalesi, Selçuklu Müzesi, Hisarcık Erciyes Teleski, Seyyid Burhaneddin Hz. Turbesi, Kayseri Saat Kulesi, Kayseri Park Alışveriş Merkezi, Döner Kümbet, Haci Kilic Camii, Arkeoloji Müzesi, Ali Dağı Yeraltı Şehri, Kursunlu Mosque, Sahabiye Medresesi, Kadir Has Stadyumu, Kayseri Surp Krikor Lusavoric Ermeni Kilisesi, Atatürk Evi Müzesi, Cami Kebir (Ulu Cami), Mimar Sinan Evi, Karatay Han, Atatürk Heykeli, Zeynel Abidin Tomb, Gültepe Parkı, Mix Kayseri Yaşam Merkezi, Kanesh Antik Kenti, Etnografya Müzesi, Alaca Kumbet, Kent ve Mimar Sinan Müzesi, Şirin Aquapark, Raşit Efendi Yazma Eser Kütüphanesi, Çifte Medrese, The Statue of Atatürk, Dört Ayak Türbesi, Danisma Byz Garage Alisveris Merkezi, Mescidi Aksa Cami, Mescidi Aksa Cami, Seyyid İmadettin Muhammet Türbesi, Derebağ Şelalesi Tabiat Parkı, Almer Shopping Center, Meysu Outlet, Roma Mezarları, Vezir Hani, İmge Sanat Resim Atölyesi, İldem Park AVM, Fevzi Cakmak Cami, Oyun ve Eğlence Merkezleri, Hediyelik ve Özel Eşya Dükkanları, Sinema Salonları, Binicilik Turları, Ipeksaray AVM, Çifte Kümbet, Spa Merkezleri, Kosk Medresesi, Deniz Paraşütü ve Yamaç Paraşütü, Barlar ve Kulüpler, Ali Cafer Kümbeti, Hacer Ormanı.

Kayseri hem tarihi açıdan zengin hemde yemek konusunda değişik lezzetler tadacağınız ve eğlenceli vakitler geçirebileceğiniz şehirlerimizden sadece biri. Eğer hali hazırla yemek kartı firması üyesiyseniz her yerde birbirinden cazip avantajlarla bu güzelliklerin tadına bakabilirsiniz. Gezip görmek isterseniz karayoluyla,  demiryoluyla ya da hava yoluyla ulaşabilirsiniz. isterseniz de özel aracınızla da Kayseri’ye ulaşım sağlayabilirsiniz. Fakat aracınızın bakım ve onarımlarını yaptırmalısınız ki uzun yolda sıkıntı yaşamayın. Aracınız yolda kaldığında 7/24 acil yol yardım firmaları ile irtibata geçebilirsiniz.