Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen-Doğum-Nedir
Sezaryen-Doğum-Nedir

Sezaryen; annenin karnından uterusa girerek bebeğin çıkarılması için uygulanan cerrahi yönteme denir.

Sezaryen ne zaman yapılır?
Tıbbi nedenlerle doğumun başlamasından önce yada doğum sırasında acil bir durum ortaya çıkması sonucunda yapılır. Doğum yapacak anne küçük pelvisli ve büyük bebek doğuracaksa önceden sezaryene karar verilmektedir. Doğumun birinci döneminde fötal distress veya belirli bir süre bekledikten sonra vajinal halasa doğru gelişme olmuyor ise acil olarak sezaryene başvurulur.

Sezaryen nasıl yapılır?
Keşi, karnın alt kısmında ve tam pelvisin üstünden yapılmaktadır. Uterusta keşi en alt kısımdan yapılmaktadır. Bu sebeple ameliyata “alt segment sezaryen” denir. Bebek keşi yerinden çıkarılır ve sonrasında uterus ile karın duvarı dikilmeden plasenta alınır. Ameliyat, genellikle başlamasından bitimine kadar 40 dakika sürmektedir. Son dikişler yapılırken anne uyanır ve bebeğinin genel durumuyla ilgili bilgiler öğrenebilir.

Dikiş yerlerinin sıkıntısı bir yana, sezaryen ameliyatı olan anne, bebeğinin dünyaya gelmesinden sonra vajinal doğum yapmış olanla aynı şekilde iyileşmektedir. Ameliyattan 6 gün sonra annenin dikişleri alınır. derideki keşi genellikle iz bırakarak iyileşmektedir. Sezaryen ameliyatı olan anne diğer doğumlarını da yine aynı şekilde sezaryen ameliyatı ile doğurması gerekir.