Bursa günümüzde gelişmiş metropol kentlerden en çok kalabalık nüfusa sahip 4. İlimizdir gezilip görülmesi şart tarihi buram buram içinizde hissedebileceğiniz tarihi dokusu ile gönülleri feth edebileceğine eminim. İnsanlarının sıcak gülümsemesi gelenek göreneklerimizin hala devam ettiği sıcacık bir şehir aslında. Bunun yanı sıra birçok ihtiyacın karşılandığı Turizme de büyük katkısı olan bu ilimiz turistler için uğrak noktalardan diyebiliriz. Hadi gelin birlikte göz atalım bu hafta sonu kaçamağımız Bursa ya olabilir kim bilir..!
Oralara kadar gitmişken Müze ziyareti yapmadan olmaz o zaman;
Tam 30 bin metrekarelik bir alana yayılmış eski bir ipek fabrikası Tofaş tarafından restore edilip 2002 yılında Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi haline gelmiş. Yıllar önce beygirli at arabasından başlayıp günümüz modern arabalarına kadar yaşanan teknolojik gelişimin hikayesi anlatılıyor bu müzede. Yıllarca süren bu değişimi, arabaları ve yapıldıkları tarihleri görerek yakından inceleyebiliyorsunuz. Yemyeşil bi alanın içinde olan müzede bir kafe bile var. Girişler ücretsiz .
Çok gezdik acıktık dediğinizi duyar gibiyim. Bursa ne zaman aklımıza gelse baloncuk içinde İskender belirir zihnimizde, işte doğru yerdesiniz Tarihi İskendercileri ile ünlü olan bu nadide ilimizde bir çok restaurant bunun için hizmet vermekte , öyleyse gezmeye devam
Bursa Hayvanat Bahçesi’nin tam dibinde koskocaman 400 dönümlük bir alanda Bursa Soğanlı Botanik Parkı var. 1998’de açılmış ve içinde çeşit çeşit bitkiler, çiçekler,böcekler, ağaçlar, gölet, ördekler, kazlar, ülkelere ait bahçeler var. Biz hayvanat bahçesi mentalitesine karşıyız ama botanik bahçesine hayır demeyiz. Eğer tembellerdenseniz çimlere uzanıp etrafı izleyebilir kafa dinleyebilirsiniz ama tabi ki bizim tavsiyemiz bisiklet turu yapmak! Bu koskoca parkın büyük bir kısmını gezebilmek ve keşfetmek için bizce yine en iyi yol bisiklet kiralamak. Alanda 1.800 metre bisiklet yolu (tamam, kısa ama park güzel olduğu için keyifli olabilir yine de) bisiklet kiralama alanı var. Şehrin merkezinde böyle yemyeşil bir alan bulmak çoğu şehirde hayal, Bursa’ya giderseniz mutlaka değerlendirin! Ancak bizden minik bir uyarı; botanik park tatil günleri ve hafta sonları o kadar kalabalık oluyor ki, huzur vermek yerine huzurunuzu kaçırabilir. Zaman planlamasını yaparken göz önünde mutlaka bulundurun.
Osman Gazi Türbesi
Bursa Tophane semtinde, Park girişinin solunda, Şehitlik Anıtının yanındadır. Osman Gazi Söğüt’te öldüğü zaman babası Ertuğrul Gazi’nin türbesine gömülmüştür. Bursa’nın Türklerin eline geçişinden sonra cesedi Bursa’ya getirilerek Bizans dönemine ait Saint Elia (Gümüşlü Kümbet) Kilisesine gömülmüştür. İlk önceleri Orhan Gazi ile aynı çatı altına gömülmüşse de o yıllarda yaşanan depremden sonra türbe yıkılınca bugünkü türbeyi Sultan Abdülaziz yeniden yaptırmıştır. Türbe kapısında şair Nevres’in metnini, Hattat Mehmet Zeki Dede’nin yazdığı, onarım kitabesi vardır. Sekizgen planlı, kalın duvarlı türbenin üzeri kubbe ile örtülüdür. Türbenin giriş kapısı dışında her yanında yuvarlak kemerli birer pencere bulunmaktadır. Türbe içerisinde yedi önde, arkada olmak üzere on yedi sanduka bulunmaktadır. Türbenin ortasında Osman Gazi’nin pirinç parmaklıkla çember içine alınmış son derece gösterişli sandukası vardır. Bunun dışında Sultan I.Murad’ın oğlu Savcı Bey Alâaddin Paşa Osman Gazi’nin oğlu İbrahim Orhan Gazi’nin eşi Asburçe Hatun ve sultanlara ait sandukalar bulunmaktadır.
Bir başka seçenekte TurgutAlp türbesi; Turgutalp Osmangazi’nin komutanlarından olup, İnegöl’ü fethetmiştir. İnegöl ve civarı kendisine tımar olarak verilmiştir. Hayatını bugünkü adı Turgutalp olan Genci köyünde geçirmiştir. Mezarı da burada bulunmaktadır. Türbe köye 500 metre uzaklıkta olup, 1986 yılında restore edilmiştir .
Daha yüzlerce gezip iş hayatınızın günlük yaşamınızın stresini bırakıp zihninizi arıtabileceğiniz gezi alanları bulmak mümkün haydi öyleyse arabalarımıza binip yola koyulma vakti…!