Tiyatro Ve İnsan Psikolojisi

Tiyatro-Ve-İnsan-Psikolojisi
Tiyatro-Ve-İnsan-Psikolojisi

Tiyatro; Kelime anlamı olarak içinde her türlü oyunun sahnelenebildiği, sahnesi ve seyircisi olan içinde oturma yerleri gibi detayları bulunan özel olarak bu iş için yapılmış yapı olarak bilinen dramatik gibi türlerde seyirciler önünde sahnede oynama sanatıdır…
Tiyatro ile insan psikolojinin çok iç içe olduğunu ve birbirinden fazlaca beslendiğini çokça düşünmüşümdür.
Özellikle de bir “psikoterapi”yi genel olarak bir tiyatro sahnesinde sahnelenen tiyatro oyununa benzetmişimdir…

Bana göre; Her bir tiyatro oyunu farklı bir hayat hikayesini anlatır bize her zaman farklı karakterleri yaşantıları… Ve birçok anlamda empati kurmayı sağlar…

Unutmayın Bir psikoterapide daima farklı hikayeler vardır. İster bir psikolog ol ister bir avukat ister bir doktor yine işin özünde birilerini dinlemek vardır. Bir danışanın hikayesi diğerine kesinlikle benzemez… Her defasında insanın kendine özel deneyimler, yaşantılar sunar ve dinleriz…

Hatta bir tiyatro oyuncusuyla bir psikoterapistin işini de şu yönden hep benzetmişimdir… Bir tiyatro oyuncusu sahneye çıktığında kendi hayatını iyisiyle kötüsüyle dışarıda bırakarak bambaşka bir karaktere bürünür ve kendinden bambaşka bir anlatı içinde bulur kendini ve o role göre adapte olmuş olarak yeteneğini ifadelerini sergiler…

Psikoterapist de sanılanın aksine bir terapi seansında kendi yaşantısını, duygu ve düşüncelerini üzerindeki sorumluluklardan var olan yükü dışarıda bırakır ve bırakmalıdır da. Çünkü koşulsuz kabul ön yargısız ve etkin dinleme objektif bakış açısıyla ancak bu şekilde gerçekleşebilir…

Bulunduğu ortamda sadece danışanın hikayesine odaklanmış dinleyici konumunda ve merkez noktası asla kendisi olmadan, sadece bir psikoterapist göreviyle yer alır. Kendi kişiliği ve yaşantısını olabildiğince terapinin dışında tutar ve tutmak zorundadır…

Bir tiyatrocuyu da bir psikoterapisti de özel ve sundukları şey bakımından büyülü kılan en önemli şey belki de bu kendi hikayelerinin gizliliği ve bilinmezliğidir.

Tiyatro drama aynı zamanda zaten birçok terapi ve tedavi yönteminde; sanatla terapi, sosyo drama, psiko-drama gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Çünkü bilindiği gibi sanatın, tiyatronun, bireyin içsel dünyasındaki süreçlerini dışarıya aktarma ve dönüştürme konusunda ruhsal etkenleri ve bu etkenlerin kullanılma yöntemlerini bularak sıkıntıları giderme. sürecinde etkisi oldukça büyüktür.

Bu sebeple Bahçeşehir Uzman Klinik Psikolog ile irtibata geçerek size uygun bir aktivite ile hayatınızı şekillendirebilirsiniz.